Ministerstwo Finansów przedstawia następujące wyjaśnienia i uwagi w zakresie podawania w zgłoszeniach INTRASTAT prawidłowych danych odnoszących się do masy/ilości towaru:
I. Wyjaśnienia ogólne do pola nr 17 (masa netto w kg) i pola nr 18 (ilość w uzupełniającej jednostce miary)
Przypominamy, że w zgłoszeniach INTRASTAT w polu nr 17 powinna być podana masa netto towaru - faktyczna waga towaru, po odjęciu wszelkich opakowań i dodatków.
Wartość w polu nr 17 powinna być podana w liczbach całkowitych, zaokrąglając zgodnie z zasadami matematycznymi:
- jeżeli < 0,5 kg to 0 (zero), np. 500,2 kg wpisujemy 500 kg;
- jeżeli ≥ 0,5 kg to 1 (jeden), np. 500,5 kg wpisujemy 501 kg.
Dla niektórych towarów Nomenklatura Scalona przewiduje również uzupełniającą jednostkę miary, która stanowi cechę charakterystyczną danego towaru. Uzupełniająca jednostka miary może być wyrażona w każdej innej niż kilogram jednostce miary (np. w litrach, metrach, sztukach, gramach itd.).
Podsumowując, w przypadku każdego towaru należy podać ilość w jednostce podstawowej, tj. w kg, oraz sprawdzić, czy Nomenklatura Scalona przewiduje jednostkę uzupełniającą dla tego towaru, jeżeli tak - należy ją podać w polu nr 18 zgłoszenia, np.:
- 8518 21 00 – głośniki zamontowane w obudowach, pojedyncze (jednostka uzupełniająca według Nomenklatury Scalonej: p/st -> oznacza ilość sztuk)
Przykład ze zgłoszenia INTRASTAT: pole 17 – 190 kg, pole 18 – 26 szt.
Uwaga:
Prosimy pamiętać, że określenie w zgłoszeniu INTRASTAT nierzeczywistej uzupełniającej jednostki miary generuje błędy masy i wartości towaru w przeliczeniu na tę jednostkę.
II. Weryfikacja pola nr 18 (ilość w uzupełniającej jednostce miary)
W zgłoszeniach INTRASTAT w polu nr 18, o ile przewiduje to Nomenklatura Scalona, powinna być podana dla danego towaru uzupełniająca jednostka miary (UJM). Uzupełniająca jednostka miary może być wyrażona w każdej innej niż kilogram jednostce miary odpowiednio oznaczonej w Nomenklaturze Scalonej przy danym towarze, np.:
- kg/net eda – kilogram masy netto po odsączeniu;
- l – litr;
- l alc. 100 % – litr czystego (100 %) alkoholu;
- p/st – ilość sztuk;
- 100 p/st – sto sztuk;
- 1 000 p/st – tysiąc sztuk, itd.
Zdarza się, że deklarując dany towar w zgłoszeniu INTRASTAT, nie jest uzupełnione pole nr 18, mimo tego, że w Nomenklaturze Scalonej dla tego towaru jest określona uzupełniająca jednostka miary albo błędnie jest ona zastosowana.
Przykłady najczęściej pojawiających się błędów tego typu w składanych zgłoszeniach INTRASTAT:
- 1 000 p/st – uzupełniającą jednostką miary jest 1 000 sztuk, tak więc podanie w polu nr 18 faktycznej ilości w sztukach spowoduje zaniżenie wartości i masy tysiąckrotnie, np.:
- świeże jaja kurze – kod CN 0407 21 00 (UJM: 1 000 p/st) – jeśli sprzedaliśmy 3 000 jajek, to w zgłoszeniu INTRASTAT powinni się wpisać w polu 18 wartość „3” (3 x 1 000 szt. – nasza jednostka uzupełniająca = 3 000 faktycznie sprzedanych jajek);
- kg/net eda – uzupełniającą jednostką miary jest masa towaru po odsączeniu, np.:
- ogórki konserwowe – kod CN 2001 10 00 (UJM: kg/net eda) – na opakowaniu podana jest masa ogórków wraz z zalewą (np. masa netto: 2 250 g) oraz masa ogórków po odsączeniu (np. masa netto po odsączeniu: 1 250 g), w zgłoszeniu INTRASTAT powinni się wpisać w polu nr 18 masę samych ogórków (tu: 1,25 kg);
- l – uzupełniającą jednostką miary są litry – najczęściej popełnianym błędem jest deklarowanie ilości opakowań zamiast ilości litrów – jeśli zadeklarowana zostanie ilość opakowań jednostkowych zawierających inną ilość napoju niż 1 litr, to zostaną zaniżone lub zawyżone wartości i masy jednostkowe danego towaru, np.:
- woda, włącznie z wodami mineralnymi i gazowanymi – kod CN 2202 10 00 (UJM: l) – jeśli sprzedano cztery 1,5 litrowe butelki wody niegazowanej, to w zgłoszeniu INTRASTAT powinno się wpisać w polu nr 18 wartość „6” (4 butelki x 1,5 l = 6 litrów);
- L 100% alc – uzupełniającą jednostką miary jest litr czystego (100 %) alkoholu – należy podać ilość litrów 100% alkoholu etylowego zawartego w deklarowanym produkcie. Jeśli znany jest % zawartości alkoholu w produkcie oraz jego masa całkowita, to ilość w UJM można wyliczyć według następującego wzoru:
V = m*z/79
- V – ilość litrów 100% alkoholu etylowego
- m – masa netto towaru deklarowana w polu 17
- z – zawartość procentowa alkoholu
- 1/79 – współczynnik uwzględniający gęstość 100% alkoholu etylowego, np.:
- wódka o objętościowej mocy alkoholu 45,4 % obj. lub mniejszej, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej – kod CN 2208 60 11 00 (UJM: l alc. 100 %) – jeśli sprzedano taką wódkę, podając w polu 17 wartość „250”, to w zgłoszeniu INTRASTAT powinno się wpisać w polu nr 18 wartość „144” (V=250 x 45,4/79 = 144), co oznacza, że w sprzedanej ilości alkoholu są 144 l czystego (100%) alkoholu;
- g – uzupełniającą jednostką miary są gramy – ilość podana w gramach doprecyzowuje ilość w jednostce podstawowej (kg) podawanej w polu nr 17, np.:
- platyna – kod CN 7110 19 10 (UJM: g) – jeśli sprzedano platynę o masie netto 2 735 g, to w polu nr 17 należy wskazać 3 kg (zgodnie z zasadą, że podajemy w liczbach całkowitych, zaokrąglając zgodnie z zasadami matematycznymi), natomiast w polu nr 18 zadeklarowana powinna być waga towaru w gramach, tu: 2 735 g;
- kg N – uzupełniającą jednostką miary jest kilogram azotu,
kg P2O5 – uzupełniającą jednostką miary jest kilogram pentatlenku difosforu,
kg K2O – uzupełniającą jednostką miary jest kilogram tlenku potasu,
wskazane UJM dotyczą nawozów sztucznych (dział 31 Nomenklatury Scalonej) i wskazują na ilość czynnika aktywnego w danych nawozach wyrażoną w kilogramach. Ze względu na różnorodność składu, zmienną wilgotność, dodatki składników nieaktywnych (np. antyzbrylających) wyliczenie uzupełniającej jednostki miary jest dość skomplikowane, mając daną tylko masę produktu. Najpewniejszym sposobem określenia ilości czynnika aktywnego jest sprawdzenie jego zawartości na opakowaniu lub w ulotce producenta.
III. Weryfikacja masy jednostkowej deklarowanego towaru ze względu na rodzaj towaru lub uwagi zawarte w Nomenklaturze Scalonej
W zgłoszeniach INTRASTAT, wypełniając pole nr 17 (masa netto w kg), powinno się zwrócić uwagę, czy masa jednostkowa deklarowanego towaru odpowiada opisowi towaru lub uwzględnia uwagi zawarte w Nomenklaturze Scalonej dla danego kodu CN.
Prosimy również zwrócić uwagę, czy masa jednostkowa deklarowanego towaru jest prawidłowa ze względu na rodzaj towaru.
Przykłady:
- drewno – kod CN 4403 22 00 (drewno surowe, nawet pozbawione kory lub bieli, lub zgrubnie obrobione, sosny (Pinus spp.)) – klasyfikujemy tu m.in. tarcicę sosnową. Masa metra sześciennego tarcicy sosnowej nie może wynosić 200 kg, ponieważ przeciętna masa tego towaru waha się w przedziale 300 - 850 kg (w zależności od wilgotności);
- sandały damskie skórzane, 24 cm lub większa długość podeszwy – kod CN 6403 51 19 (obuwie z podeszwami ze skóry wyprawionej, zakrywające kostkę, ale nie część łydki, o długości podeszwy wewnętrznej, 24 cm lub większe, damskie) – jednostką uzupełniającą według Nomenklatury Scalonej jest para, której masa ze względu na rodzaj towaru, nie może wynieść 10 kg i więcej – nikt z nas nie założyłby tak ciężkich butów. Prawidłowa masa jednostkowa towaru powinna mieścić się w granicach masy przeciętnie noszonych butów danego typu (tu: ok. 1 kg);
- narzędzia ręczne pneumatyczne, hydrauliczne lub z samodzielnym silnikiem elektrycznym lub nieelektrycznym – pozycja 8467 – zgodnie z uwagami do tej pozycji obejmuje ona tylko takie narzędzia, które są do pracy ręcznej. Wyrażenie „narzędzia ręczne” oznacza narzędzia przeznaczone do trzymania w ręku podczas ich używania, a także narzędzia cięższe, które są przenośne (takie jak młoty mechaniczne do ubijania ziemi), to znaczy, że mogą być podnoszone lub przesuwane przez użytkownika podczas pracy i które są przystosowane do ręcznego sterowania i kierowania podczas działania. Masa jednostkowa jest więc w pewien sposób ograniczona specyficzną cechą użytkową klasyfikowanego tu towaru, np. masa wiertarki ręcznej nie może wynieść 100 kg, ponieważ nie byłoby możliwe jej utrzymanie oraz swobodna praca;
- pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu nioski (ptactwo z gatunku Gallus domesticus) – kod CN 0105 11 11 – opis do pozycji 0105 (drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki) w Nomenklaturze Scalonej, w której znajduje się ta podpozycja towarowa wskazuje, że klasyfikowane tutaj pisklęta muszą mieć masę poniżej 185 gramów za sztukę. Dlatego też do kodu CN 0105 11 11 możemy zaklasyfikować tylko kurczęta o masie poniżej 185 gramów za sztukę;
- samochody – pozycja 8704 (pojazdy silnikowe do transportu towarów) – opis w poszczególnych grupach towarowych w tym dziale wskazuje, że klasyfikuje się do określonych pozycji tylko pojazdy o konkretnej masie całkowitej. Dodatkowo należy pamiętać, że masa całkowita pojazdu definiowana jest jako: „suma masy pojazdu, maksymalnej masy ładunku, masy kierowcy i masy zbiornika całkowicie napełnionego paliwem”, np.:
- nie można zaklasyfikować samochodu do przewozu ładunków o deklarowanej masie netto 4 800 kg do podpozycji 8704 21, ponieważ pojazdy tu klasyfikowane powinny mieć masę całkowitą nieprzekraczającą 5 ton – 5 000 kg). Dodając do masy netto 4 800 kg maksymalną masę ładunku, masę kierowcy i masę zbiornika całkowicie napełnionego paliwem, na pewno przekroczona zostanie wartość 5 ton. Wówczas w zależności od ładowności i pozostałych składowych masy całkowitej pojazdu powinni się taki pojazd zaklasyfikować:
- do podpozycji 8704 22 – w przypadku samochodu o masie całkowitej pojazdu przekraczającej 5 ton, ale nieprzekraczającej 20 ton;
- lub do podpozycji 8704 23 – w przypadku samochodu o masie całkowitej pojazdu przekraczającej 20 ton;
- bezzałogowe statki powietrzne – pozycja 8806 (bezzałogowe statki powietrzne) – opis w poszczególnych grupach towarowych w tym dziale wskazuje, że klasyfikuje się do określonych pozycji tylko bezzałogowe statki powietrzne o określonej masie startowej – czyli masę maszyny w gotowości do latania przy starcie, w tym masę ładunku, wyposażenia i paliwa, np.:
- nie można zaklasyfikować dronu o masie netto 6 kg do podpozycji 8806 92 (o maksymalnej masie startowej powyżej 250 g, ale nie większej niż 7 kg), jeżeli może zabrać ładunek 3 kg. Wówczas powinno się zaklasyfikować taki dron do podpozycji 8806 93 (o maksymalnej masie startowej powyżej 7 kg, ale nie większej niż 25 kg);
- herbata zielona (niefermentowana) – kod CN 0902 20 00. Pozycja zakłada że jednostkowe opakowanie towaru jest o masie nie mniejszej niż 3 kg. Niepoprawne jest zatem klasyfikowanie do tej pozycji herbaty o łącznej masie wskazanej w polu 17 - poniżej 3 kg.
Uwaga:
Prosimy pamiętać, że nieprawidłowe określenie masy towaru w zgłoszeniu INTRASTAT generuje błędy w zakresie wartości towaru. Niewłaściwa klasyfikacja powoduje nierzeczywisty obraz przepływów towarowych w gromadzonych i publikowanych danych statystycznych o obrotach handlu zagranicznego.
Podstawa prawna
Strony otwierają się w nowych oknach przeglądarki:
Informacje o publikacji
Ostatnia aktualizacja:
30 lipiec 2023 16:31
Pierwsza publikacja:
27 lipiec 2023 11:27
Komórka odpowiedzialna: Departament Ceł MF